En esta página utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso y nuestra política de cookies.OK | Más información
cat | cas
Seguiu-nos en
Casal Cultural de Mollet del Vallès

Actualitat del Casal

29/04/2016 EDITORIAL Maig: El projecte cultural del Casal Ho repetim per enèsima vegada i no ens cansarem de repetir-ho:
el Casal Cultural és una entitat dedicada a promoure la cultura catalana, en tots els seus vessants, a més a més d'oferir un servei a l'anomenada tercera edat.
Això ve a tomb del comentari d'un nou soci del Casal, fet recentment quan va venir a tramitar l'alta d'associat: "Ara que m'he jubilat, vinc a fer-me soci del Casal".

És cert que el Casal té el privilegi d'aixoplugar el primer Casal d'Avis de l'estat espanyol, per iniciativa del seu fundador Sr. Simeó Rabasa l'any 1.964, oferint a la ciutat de Mollet un lloc 
d'esbarjo per als treballadors de la DERBI i d'altres indústries del teixit industrial de la ciutat i del Baix Vallès, després de jubilar-se.

Però també és cert que en el Casal s'hi va fer molta cultura i activitat social en les èpoques difícils de la dictadura, des de les primeres classes de català amb el mestre Coll fins als cinefòrums i xerrades reivindicatives de la democràcia, que ens han portat a la situació actual amb socis infantils, socis joves i també molts socis laboralment actius.

Perquè el projecte del Casal va molt més enllà de ser un Casal d'Avis, i per tant tota la seva programació va adreçada a les diferents franges d'edat de la ciutadania.

O és que les diferents temàtiques que analitzem a les conferències que us oferim aquesta primavera, tractant temàtiques solidàries, socials i d'actualitat política o ecologistes, només
interessen als avis?

O és que els viatges i sortides culturals a Girona Temps de flors o al Santuari de Queralt, en record i homenatge al recentment desaparegut Mossèn Ballarín, només interessen als avis?

O és que la cultura tradicional de les catifes de flors per Corpus o de la celebració de la festa de Sant Ponç com a patró de les plantes remeieres o la Flama del Canigó i el concurs de paelles de Sant Joan, festa nacional dels Països Catalans, o el Taller de Ratafia o la participació al 29è Aplec internacional de cultura popular a Perpinyà només interessen als avis?

O és que el cicle de música jove dels Divendres al Jardinet o el cicle de cine-fòrum de Billy Wilder o el cant coral o el cinema de muntanya o el suport a entitats o al teatre de la Xarxa
infantil i juvenil o... només interessen als avis?

Per tant, ja ho veieu: el projecte cultural del Casal és intergeneracional i volem que sigui prou engrescador i divers per abastar tots els matisos i sensibilitats culturals, per interessar en primer lloc els 1.588 socis que formem avui la gran família del Casal (el més petit dels quals té 1 any i 10 dies mentre que el soci més gran en té 99 i 25 dies), i en segon lloc tota la ciutadania.

Per només 15€ anuals, qui no donarà suport a aquest projecte fent-se soci del Casal, tingui l'edat que tingui?


Junta del Casal Cultural de Mollet del Vallès 
06/03/2016 EDITORIAL Març: Píndoles culturals de primavera Massa vegades la cultura sucumbeix a les tendènciesque no sabem qui imposa i a les estratègiescomercials -legítimes, per descomptat- d’agents decomunicació. No és el nostre cas. Des del Casal tenimmolt clar que la nostra missió passa per potenciar laCultura Catalana en totes les seves vessants i per tantus hem preparat, des de les diferents vocalies queconformen la nova Junta de l’entitat, un paquet depíndoles culturals de primavera.

Píndoles d’arrel tradicional i popular, que ens arrelena la terra, com pot ser la celebració de la Festade l’Arbre o el Concurs de Petons per Sant Jordi o laconfecció d’una catifa de flors a Brussel·les.

Píndoles d’arrel científica, que ens aprofundeixen enel coneixement de les coses, com les activitats de la19a Setmana de Meteorologia o el Taller de Twitter o l’internet ...

Píndoles d’arrel reivindicativa com poden ser la celebraciódel Dia de la Dona o la Conferència de la PAH.

Píndoles d’arrel viatgera amb sortides a la SagradaFamília o Girona o Vallirana o fins i tot la Toscana o la Costa amalfitana italiana o Buthan amb una conferènciade viatges molt especial.

Píndoles d’arrel més festiva com els balls de cadadissabte o la cloenda d’aniversaris de la Biblioteca idel Casal.

Píndoles teatrals i cinèfiles per gaudir d’un Avar ambJoan Pera o d’espectacles infantils a Can Gomà amb La Xarxa o de les sessions del Cine-club del Casal.

Píndoles plenes de serveis, cursos i tallers per a totsels gustos i totes les edats.

Píndoles gastronòmiques com el tast de cerveses oel taller de crema de Sant Josep o la presentació dela Thermomix o la revitalització d’una societat gastronòmicaentre els socis (El Cullerot del Casal).

Us animem a aprofitar totes aquestes píndoles culturalsque us hem preparat per a aquesta primavera, com sempre des del voluntariat, i amb tota la il·lusiódel món. Esperem que us agradin.

JUNTA DEL CASAL CULTURAL DE MOLLET DEL VALLÈS
31/12/2015 EDITORIAL. Del nou president, Josep Cot Primer de tot, moltes gràcies a tothom per la confiança demostrada i dir-vos que estic a la vostra disposició. Confiança demostrada de tots els socis i sòcies que heu exercit el dret de vot per renovar l'equip que ha de guiar el Casal en el període 2015-19. Confiança demostrada del Patronat en l'elecció dels càrrecs de president, secretari i tresorer per configurar una nova Junta.

En nom de tots us agraeixo el suport. Ara ens ho haurem de merèixer cada dia, treballant per tal que els 7 objectius que ens hem compromès a complir es facin realitat.

1. La consolidació del Model de Casal: potenciant les tradicions catalanes, fent viatges, cursos i tallers, conferències, teatre, concerts, serveis als socis, servei a entitats, menjador social, ús del Jardinet, treball amb la Gent Gran, treball amb el jovent i ciutadania en general, amatent a les iniciatives innovadores culturals a Mollet...

2. La potenciació del Voluntariat al Casal, entès com el treball altruista en benefici de la comunitat. Això implica descartar qualsevol tipus de recompensa personal per l'organització de les activitats i, per tant, l'assumpció d'un codi ètic estricte.

3. La preservació de la Independència del Casal dels estaments oficials. Continuarem la relació del Casal amb la Generalitat i la col·laboració amb l'Ajuntament, des d'una posició de lleialtat institucional, però de respecte a la independència de cadascú.

4. La voluntat d'esdevenir el pal i paller de Mollet del món cultural amb arrels de país, seguint amb la celebració del costumari popular i festiu català, les catifes de flors, etc. i obrint una col·laboració i/o coordinació amb entitats culturals molletanes d'arrel popular com Tradicions i Costums, Balls de Gitanes, Colla Gegantera, Ball de Diables, Set Plomes, La Xarxa de Teatre, Estoc de Veus i altres corals...

5. L'oferiment dels espais del Casal (edifici de rambla Balmes i Jardinet) a associacions i al món cívic molletà que vulguin fer cultura a Mollet, ja sigui a través de cicles (Divendres al Jardinet, Cinefòrum, espectacles puntuals, Fira Internacional de Teatre al carrer, activitats per a joves, etc.) o bé des de la col·laboració / coorganització d'aquests actes.

6. L'alineament del Casal amb els nous aires socials del catalanisme majoritari del país i de les entitats que hi treballen (Taula d'entitats de Mollet pel Dret a Decidir, relació preferent amb Òmnium, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, ANC...), amb la idea de potenciar el terme de Països Catalans, mantenint les relacions externes actuals (Federació Catalana de Ciutats Catifaires, Federació de cineclubs...).

7. L'obertura de la Junta del Casal a persones noves i/o joves del poble, implicades en la cultura molletana, que puguin esdevenir un relleu generacional incorporant-se a la Junta. Pel període 2015-19 consolidarem la feina feta, conciliant tradició i experiència amb innovació.

Aprofitarem allò que ja tenim, mirant amb ambició el futur. Rellançarem El Casal refermant els llaços amb els socis i situant-lo en el centre de la vida social de la ciutat. Encararem aquest nou mandat amb visió estratègica, cercant el relleu generacional, per un projecte cultural sòlid i necessari per Mollet.

Us encoratjo a participar com a socis en aquest projecte i us proposo que visqueu aquest període que ara encetem amb tots els ànims, força i il·lusió.

Compto amb tots vosaltres.
29/10/2015 EDITORIAL. Balanç de tardor Ara que renovem el Patronat i la Junta del Casal, amb les eleccions que faran els socis el dia 5 de novembre, i que s'obre un nou mandat del Patronat, cal que fem balanç de la situació, per a saber fins on hem arribat i quins reptes ens hem de plantejar de cara als propers quatre anys. Hem augmentat el nombre de socis, tot incrementant lleugerament les quotes; s'ha renovat l'equipació informàtica de Secretaria, s'han retallat despeses amb l'obtenció de l'exempció de l'IBI i s'han augmentat els lloguers d'espais, hem instal·lat connexió wi-fi i, fins i tot, hem fet alguns cursos d'informàtica per a socis –entre els diversos nous cursos que hem organitzat–; s'ha pintat l'edifici, amb la corresponent renovació integral de la planta baixa i amb un nou enllumenat de nou consum, i també hem rentat la cara a la construcció del Jardí amb la restauració de columnes i estructura inclosa, sense oblidar la millora de l'entrada del Casal... I també s'ha intentat tirar endavant altres iniciatives, com la nova imatge corporativa i un nou butlletí més complet, que detalla millor la informació que cal posar a l'abast dels socis i sòcies. Però, a més, s'han anat consolidant iniciatives com el cicle del Divendres al Jardinet, el Cinefòrum, les escapades al teatre i exposicions o la Coral, per a citar-ne alguns exemples. Però no ens enganyem. Encara queda molt per fer. Un dels principals reptes és rellançar les relacions del Casal amb diverses entitats i iniciatives ciutadanes que bullen a la ciutat i al Baix Vallès, posant recursos al seu abast i teixint complicitats, aprofundir en l'ús de les noves tecnologies, assegurar una bona oferta i prestació de serveis i activitats pels socis, repensar una programació d'activitats obertes a tota la ciutadania, i tot plegat per a assegurar dos punts clau per al futur d'aquesta institució: el relleu generacional necessari i la centralitat del Casal com a pal de paller del món cívic de Mollet. I és clar, com no, una de les coses més fonamentals: potenciar el voluntariat per servir millor al soci, recollint totes les propostes constructives, per tal d'integrar el màxim d'idees i esforços a un projecte cabdal per a Mollet que encara està en permanent construcció i desenvolupament: el Casal Cultural.
24/07/2015 EDITORIAL. Eleccions Durant el mandat de l'actual Patronat del Casal, que s'acaba aquest novembre 2015, vam emprendre una tasca feixuga i important: renovar els Estatuts del Casal Cultural. L'objectiu no era només adaptar-los a la nova normativa del Codi Civil de Catalunya, sinó també actualitzar-los, ajustar-los tècnicament i, sobretot, que esdevinguin una eina per a entomar el futur del Casal Cultural.

Aquests nous Estatuts, que modernitzen la Fundació i l'articulen millor, constitueixen un nou marc per a construir un projecte d'enfortiment i creixement del Casal, després d'una etapa de consolidació que donem per closa. Ara és el moment que els Estatuts entrin plenament en vigor en les futures eleccions al Patronat i Presidència del Casal Cultural del novembre 2015. En aquesta revista us n'expliquem el procediment i el calendari electoral.

Per tot plegat és fonamental que els socis i sòcies del Casal participin en aquest procés, presentant candidatures, plantejant propostes i, finalment, votant. Un moment engrescador com aquest, després d'haver ampliat el ventall d'actes i serveis, d'haver diversificat l'activitat per a ampliar-ne el públic i les inquietuds, de tenir unes instal·lacions en les quals s'han efectuat inversions i millores per a modernitzar-les, d'obrir el Casal a diversos col·lectius i entitats de la ciutat i d'haver dinamitzat aquesta entitat, és clau per a tothom.

Ara toca potenciar el relleu generacional, reorientant el Casal com a institució que pretén ser el pal de paller del teixit associatiu de Mollet i del Baix Vallès i que no gira l'esquena davant els grans debats actuals com la crisi sòcioeconòmica o el procés sobiranista, i fent-lo participar en un projecte de ciutat que va més enllà d'aquesta Fundació.

Però per a fer-ho cal que tots els socis assumeixin també aquest repte i facin la seva valuosa aportació en la construcció del Casal del futur, sobretot en el marc del procés electoral que es produirà a la tardor i del qual sortirà un nou Patronat i una nova Junta Executiva.

Esperem que us hi engresqueu. Comptem amb vosaltres!
26/06/2015 EDITORIAL. Arriba l'estiu Arriba l'estiu i arriba la calor que ens obliga a fer un parèntesi en l'activitat cultural del Casal. Només mirant una mica enrere ens adonem de la gran tasca cultural que ha fet el Casal Cultural a Mollet en aquests primers sis mesos de l'any.

Després del cicle nadalenc, el repartiment del passat 2 de febrer de candeles beneïdes pel rector de la Parròquia de Sant Vicenç ens ha iniciat a les celebracions tradicionals i populars que ens han portat a la disbauxa del Carnestoltes, amb una Sala d'Actes plena de gom a gom per fer la rebuda de Sa Majestat el Dijous Gras, i el repartiment de més de quatre-centes racions gratuïtes d'Escudella de Carnaval elaborada sota la direcció del cuiner Pep Salsetes, a la vista de tothom, en plena Rambla de Mollet, el dissabte 14 de febrer. I per Enterrar la Sardina enguany vam fer una sessió de tapper-sex a la Sala d'Actes i una sortida posterior per rematar el Carnaval a Alcossebre a Castelló de la Plana, al País Valencià.

La Festa de l'Arbre el diumenge 8 de març ens va portar a col·laborar amb la Brigada de Jardineria de l'Ajuntament per replantar un altre espai del davant de l'Hospital de Mollet, al costat dels Pinetons. A continuació tenim la celebració de la Diada del Soci que enguany ens ha portat a la ciutat dels Sants, a Vic, amb un dinar de Germanor, de tots els socis que s'hi van apuntar, a Prats del Lluçanès el passat 18 d'abril.

I per Sant Jordi, de nou activitat cultural a la Sala d'Actes amb els ja tradicionals Repartiment d'Abraçades als socis i el Concurs de Petons a la Rambla. Si repassem el mes de maig, el dia 14, una delegació molletana del Casal va participar en la Infiorata de Noto (Sicília) tot aportant una catifa de flors dedicada al món casteller, com a preludi de la nostra Mostra de Catifes de Flors a la Rambla de Mollet del passat 7 de juny, diumenge posterior a la diada de Corpus. Tot un cap de setmana ple d'activitats, on el Casal es bolca per mostrar tota la seva vitalitat amb la Trobada de Puntaires i la Mostra de Tallers, dins de la Diada de l'Associacionisme Cultural implantada per la Generalitat.

Balls cada dissabte a la Sala, activitats de lleure dirigides, jocs de dòmino i cartes no han faltat aquests primers sis mesos de l'any. Com tampoc els habituals serveis als socis de presa de tensió arterial, perruqueria i barberia, dinar cada dia al Casal, cursets i Tallers, etc. Els viatges i les sessions de cine fòrum han acabat d'arrodonir la nostra activitat cultural frenètica que ha acabat dedicada al jovent en el cicle de música dels Divendres al Jardinet amb un èxit notable de públic. Per tant, ara encarem l'estiu amb el cicle de pel·lícules de cada dimecres que us presentem en aquesta revista, juntament amb els tallers de cada dijous per refrescar-nos de la manera més imaginativa a l'espera de començar la tardor.

Bon estiu a tothom!
© 2011 - El Casal, Rambla Balmes 2 08100 Mollet del Vallès | Telèfon i Fax secretaria: 93 593 11 74 | email: elcasal@elcasal.cat