En esta página utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso y nuestra política de cookies.OK | Más información
cat | cas
Seguiu-nos en
Casal Cultural de Mollet del Vallès

Programació Altres


EDITORIAL: Primavera cultural i política
Aquesta primavera viurem des del Casal una primavera cultural però alhora també política. L'anunci de les diferents cites electorals incideixen plenament en la programació i en el model de Casal que us presentàvem en la revista anterior, i això ens dóna peu a fer en veu alta una reflexió.

De tant en tant m'arriben veus que manifesten que el Casal fa política. Són veus interessades evidentment, perquè la cultura mai ha estat neutra políticament parlant. Quan el Casal fa una defensa de la llengua i cultura catalanes s'està posicionant políticament. Quan el Casal defensa la cultura tradicional i popular, reivindica un determinat model. Quan el Casal és crític amb el model de cultura oficial municipal s'està posicionant políticament. Quan el Casal fa una aposta pels joves o bé obre les portes a col·lectius i entitats que busquen un espai per reunir-se i fer cultura, a vegades anomenada "alternativa", s'està posicionant políticament. Quan el Casal fa una crida al voluntariat lingüístic per aconseguir que persones immigrades s'incorporin a la llengua comuna del català també s'està posicionant políticament. Quan el Casal es fa membre de la Federació d'Ateneus de Catalunya, i s'alinea amb el Ateneus per la democràcia visitant el President legítim a l'exili MH Carles Puigdemont, s'està posicionant políticament. Quan el Casal participa en l'ofrena floral cada Onze de setembre en la Diada institucional que organitza l'Ajuntament i posa sempre la senyera gegant (i alguna vegada l'estelada en senyal reivindicatiu!) s'està posicionant políticament. I passa el mateix quan participa, juntament amb altres entitats de la ciutat, en l'Ofrena i Homenatge al President màrtir Lluís Companys cada 15 d'octubre. O senzillament quan fem l'esforç d'acollir en diumenge la trobada anual de mauritants (alguns dels quals socis del Casal, eh!) ens estem posicionant políticament.

Quan el propi alcalde i la regidora de Cultura de l'Ajuntament formen part del patronat que dirigeix el Casal (patronat que està format per 21 membres, que es renova cada 4 anys, mantenint però sempre uns patrons nats, com és el cas de l'alcalde i la regidora) seria il·lusori pensar que la política no forma part del Casal. Tant pel seu propi origen com per la seva evolució posterior i per les seves activitats. No ens enganyem. Podríem posar tants i tants exemples que no acabaríem mai. Perquè el Casal fa molta activitat cultural i la cultura mai és apolítica.


En aquest aspecte des del Casal tenim molt clar una frontera vermella: no donar suport a les activitats culturals violentes, racistes xenòfobes ni excloents de cap mena (homòfobes, sexistes, etc). Ni entrar mai en la política partidista.

Comencem doncs una primavera on cultura i política es barrejaran, on les precampanyes, campanyes i cites electorals de les eleccions generals al Govern de l'estat, les eleccions a l'Ajuntament de Mollet i les eleccions europees, conviuran amb el Carnestoltes, el cicle d'animació infantil Petit Casal, les escapades al teatre, les conferències i xerrades, la Diada del Soci a Cervera, les sessions de cine club, el Concurs de Petons de Sant Jordi, la meteorologia, els viatges i excursions que ens ajuden a veure altres realitats del país i del món i ens convencen que vivim al millor indret de la terra : Mollet del Vallès.
Gaudiu de les activitats que us hem preparat amb tota la il·lusió i voteu, amb responsabilitat i seny quan toqui, pel partit que vulgueu, sabent que el Casal fa campanya per aquells valors que he explicat abans i que ens defineixen com una entitat cabdal de la cultura molletana.


Compartir
© 2011-2021 - El Casal, Rambla Balmes 2 08100 Mollet del Vallès | Telèfon i Fax secretaria: 93 593 11 74 - 690 216 302 |
email: secretariat.elcasal@gmail.com