En esta página utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso y nuestra política de cookies.OK | Más información
cat | cas
Seguiu-nos en
Casal Cultural de Mollet del Vallès

Programació Altres


EDITORIAL: Passem comptes

El mes de gener de 2016 començava a caminar la Junta actual del Casal, que s’ha anat completant amb la incorporació de diferents persones al llarg del període 2015-2019, fruit de l’elecció del President.

En la meva presentació al Patronat vaig exposar un programa de treball amb 7 Objectius que volia assolir durant el període de mandat, i serà bo recordar-los i valorar-ne l’assoliment ara que n’acabem l’encàrrec. Un programa de treball que va ser aprovat per unanimitat de tots els Patrons.

 

El primer Objectiu era la Consolidació del model de Casal que s’havia anat configurant fins el 2015: treball amb la Gent Gran, viatges, cursos i tallers, menjador social, potenciació de les tradicions i cultura popular catalanes, conferències, teatre, concerts, serveis als socis, ús del Jardinet, obertura del Casal al jovent, obertura a les iniciatives innovadores culturals a Mollet, servei a entitats,..... Sincerament crec que aquest objectiu resumeix a bastament el sentit de ser del Casal en el seu conjunt i vosaltres mateixos podeu jutjar, sobretot amb les activitats que anunciem periòdicament a la Revista, com al llarg d’aquests darrers  quatre anys hem anat desenvolupant totes aquestes iniciatives.

 

El segon Objectiu que vaig plantejar al Patronat era la potenciació del Voluntariat al Casal, entès com el treball altruista en benefici de la comunitat. Això implicava descartar qualsevol tipus de cobrament o recompensa personal als membres de la Junta per l’organització de les activitats pròpies abans esmentades (viatges, compres i manteniment, etc.) i per tant l’assumpció d’un codi ètic estricte. Els membres de la Junta en van signar un document de compromís i en definitiva és un Objectiu que dono per assolit.

 

El tercer Objectiu era la preservació de la Independència del Casal dels estaments oficials, Generalitat i Ajuntament, sigui quin sigui el seu color polític,  ja que aquesta independència és la base de la nostra força: som l'única entitat d'aquestes característiques amb espais privats al centre del poble, que tenim voluntat de servei públic. Per tant hem continuat la relació del Casal amb la Generalitat i la col·laboració amb l’Ajuntament, des d’una posició de lleialtat institucional però de respecte a la independència de cadascú. Malgrat alguns desencontres amb el Govern municipal de torn, podem afirmar que hem mantingut cadascú la seva independència de criteri.

 

El quart Objectiu era la voluntat del Casal d’esdevenir el pal i paller de Mollet del món cultural amb arrels de país, seguint amb la celebració del costumari popular i festiu català,  les catifes de flors, etc. i obrint una col·laboració i/o coordinació amb entitats culturals molletanes d’arrel popular.  Un Objectiu ben difícil d’assolir i que us puc ben assegurar que segons com es valori, sempre pot quedar curt. Certament hem treballat la celebració del costumari popular i festiu català des del Carnaval fins la Festa de l’Arbre, o la Castanyada o fins i tot l’Home dels Nassos, hem col·laborat amb altres entitats molletanes d’arrel popular, hem fet Brindis d’Honor amb moltes d’elles, hem participat conjuntament amb l’organització d’actes, ... però sempre queda el regust de pensar que s’hauria pogut fer molt més.

 

El cinquè Objectiu plantejat al Patronat va ser l’oferiment dels espais del Casal (edifici de Rambla Balmes i Jardinet) a associacions i al món cívic molletà que vulguin fer cultura a Mollet, adreçada a tota la ciutadania, ja sigui a través de cicles (Divendres al Jardinet de música pels joves, Casal Petit d’espectacles pels més menuts, Fira internacional de Teatre al carrer L’Arlequí, La Xarxa d’espectacles, Cine-fòrum, la Cuca Molla, ...) ja sigui des de la col·laboració o bé des de la coorganització d’aquests actes. Aquest Objectiu també contemplava l’oferiment de les sales del Casal a grups i col·lectius que requerissin espais de reunió i no disposessin d’ingressos regulars o d’una estructura que els permetés accedir als espais dels centres cívics municipals oficials. I certament el Casal ha estat un espai d’acolliment de tota aquesta activitat, des d’una reunió de mauritans fins a col·lectius ecologistes o fins als perruquers organitzadors d’una marató de perruqueria o etc. les activitats dels quals han revertit posteriorment en benefici de la ciutat.

 

El penúltim Objectiu plantejat fou l’alineament del Casal amb els nous aires socials del catalanisme majoritari del País i de sintonia amb les entitats que hi treballen (Taula d’entitats de Mollet pel Dret a Decidir, relació preferent amb ÒMNIUM i ANC, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, ......), mantenint tanmateix les relacions externes actuals (Federació Catalana de Ciutats Catifaires, Federació de cine-clubs,....). Al llarg d’aquest període ens hem incorporat a la Federació d’Ateneus de Catalunya i els propis esdeveniments i el ritme social del País han potenciat a bastament aquest Objectiu.

 

I el darrer Objectiu plantejat al Patronat fou l’obertura de la Junta del Casal a persones noves i/o joves del poble,  implicades en la cultura molletana, que poguessin esdevenir un relleu generacional incorporant-se a la Junta. Un Objectiu complicat que hem desenvolupat amb la col·laboració del Casal amb  les Colles de Morats i Torrats, incorporació de membres joves a la Junta,.... però del qual es podria fer molt més.

 

En definitiva doncs acabem un mandat i un període, perquè la societat, el País i la pròpia massa social del Casal han canviat. I per ser honestos sempre cal rendir comptes d’acord amb els Objectius plantejats al principi del mandat, i que vosaltres socis i usuaris del Casal també n’heu de ser coneixedors i heu de valorar, perquè els 1.358 socis actuals que té el Casal en sou els principals destinataris. Properament s’anunciarà el Calendari electoral per l’elecció d’un nou President que conduirà amb uns Objectius renovats i una nova Junta el Casal que tots estimem els propers quatre anys.
Us encoratjo a tots a participar-hi activament!

 

Salut i Casal!

 

 

Josep Cot i Call

President del Casal Cultural

Compartir
© 2011-2021 - El Casal, Rambla Balmes 2 08100 Mollet del Vallès | Telèfon i Fax secretaria: 93 593 11 74 - 690 216 302 |
email: secretariat.elcasal@gmail.com